P

Miroslav Janek, 70

Neděle, 3. leden 1954
Česká republika

Miroslav Janek (* 3. ledna 1954, Náchod) je český dokumentární režisér, kameraman a střihač.

V letech 19691979 natočil téměř 40 krátkých filmů v Československu, od roku 1980 pracoval v USA jako střihač a kameraman. Sám tam natočil kolem deseti autorských nezávislých filmů (Visitor, Heroes, Little City in Space, Now I lay me). Spolupracoval s Geofreyem Reggiem jako střihač na celovečerních dokumentech Qatsi trilogie: Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Naqoyqatsi a krátkometrážním Anima mundi. Od roku 1993 pracuje pro Českou televizi na hodinových dokumentárních filmech, které získaly řadu ocenění: Sedm deset Nečtiny, Zemský ráj, Nespatřené, Hamsa, já jsem, Previanti, Člověk a jeho pán, Bitva o život, Nachové plachty. Od roku 1998 je stálým pedagogem FAMU.

V dokumentech je spíš spoluhráčem svých hrdinů, než režisérem. Někdy u nich není jasná dějová linka, jsou spíš pásmy či kolážemi. Wikipedia

Biografie

8

Normální autistický film Normal Autistic Film
Miroslav Janek

8797.8

Normální autistický film / Normal Autistic Film, 2016, dokumentární, 90', CZ

Upřímný, přemýšlivý Lukáš má osobitý smysl pro humor, miluje film a píše vlastní scénáře. Klavírní virtuos Denis dokáže zahrát náročné skladby vážné hudby, je nesmírně inteligentní a sečtělý. Malého prince zbožňuje natolik, že se k němu neustále vrací. Majda zase ráda rapuje, a jelikož se ničeho neostýchá, okolní svět ve svých textech obnažuje s odzbrojující přesností. Marjamka dokáže vyprávět dlouhé příběhy v angličtině, její neúnavný bráška Ahmed je zase neobyčejně přátelský. Pět obdivuhodných dětí, jež společnost shodně opatřila nelichotivou nálepkou „autista". Přední český dokumentarista s unikátním autorským viděním nás však nabádá, abychom fenomén autismu navždy přestali vnímat jako lékařskou diagnózu a pokusili se mu porozumět jako fascinujícímu, byť často jen obtížně rozluštitelnému způsobu myšlení. Neboť kdo má určit, co je normální: žít ve spěchu a přehlížet absurdity modernity, nebo spíš ve světě toužebně hledat řád, ticho a klid?

RežieMiroslav Janek

ScénářMiroslav Janek