P

Csongor Kassai, 51

Čtvrtek, 24. srpen 1972
Slovensko

Biografie

Krajina ve stínu
Bohdan Sláma

706.7100

Krajina ve stínu, 2020, celovečerní, 135', CZ

Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy je kronikou lidí a jedné malé vesnice v pohraničí vláčené dějinami třicátých, čtyřicátých a padesátých let minulého století. Hrdinové filmu čelí nacismu i komunismu, každý z nich se s jejich přísliby a hrůzami vyrovnává jinak. V popředí příběhu pak stojí osud jedné rodiny, na kterou předválečná doba, válka i události po válce dopadají vždy plnou silou.Život ve vsi probíhal vždy v pospolitosti, v těžkých pohraničních podmínkách bylo pro všechny důležité zasadit, sklidit, přežít zimu a vychovat děti. Pak ale přichází doba, kdy je nutné si vybrat, kdo je Rakušan, Němec a kdo je Čech. Najednou je potřeba zvolit, kdo z celoživotních sousedů je spojenec a kdo je vlastně nepřítel. Do každodenního života lidí zasáhla historie a s ní také bezpráví, lidské slabosti a násilí. Ze sousedů se v takovém okamžiku mohou stát i vrazi. Marie je Češka, její muž je ale pevně spjatý s místní půdou a vždy byl Němec. Mají chalupu, pole, vychovávají syna a snaží se žít podle toho, co je správné. Nejdříve sledují rostoucí vzájemnou nenávist lidí ve vsi, aby pak zloba dopadla i na ně samotné.

RežieBohdan Sláma

ScénářIvan Arsenjev

ProdukceJindřich Motýl a Martin Růžička

Hrají Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Csongor Kassai, Barbora Poláková, Pavel Nový,a další

Budiž světlo Nech je svetlo
Marko Škop

746.9

Budiž světlo / Nech je svetlo, 2019, celovečerní, 93', CZ/SK

Slovenská vesnička se připravuje na Vánoce a čtyřicátník Milan se za rodinou vrací z Německa, kde pracuje. Poklidnou sváteční atmosféru naruší podezření, že jeho syn je coby člen polovojenské mládežnické skupiny zapleten do šokující události, jež otřásla místní komunitou. Působivé drama o síle a křehkosti rodinných pout, o individuální zodpovědnosti ve světě, kde xenofobie vítězí nad soucitem s bližním.

RežieMarko Škop

ScénářMarko Škop

ProdukceMarko Škop a Ján Meliš

Hrají Milan Ondrík, Zuzana Konečná, Daniel Fischer, Ľubomír Paulovič, Csongor Kassai,a další

Učitelka
Jan Hřebejk

767.29177

Učitelka, 2016, celovečerní, 102', CZ/SK

Zdánlivě empatická a laskavě vyhlížející učitelka manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení, ať už v podobě materiálních výhod, či dokonce vidiny milostného poměru. Nejen z obavy o prospěch svých milovaných dětí většina rodičů třídní učitelce základní školy podléhá a poskytuje jí nejrůznější služby, dárky a jiné pozornosti. Najdou se však tři rodiny, které se rozhodnou učitelce vzepřít a stávající situaci se společně s ředitelkou školy pokusí zvrátit na konspirativní třídní schůzce. Děj strhujícího a velmi aktuálního snímku o síle lidského charakteru inspirovaného skutečnou událostí se sice odehrává na začátku 80. let, ale jde o příběh univerzální, který by se mohl odehrát kdekoliv a v jakékoli době, neboť zkorumpovanost, stejně jako malost a vypočítavost vládnou světem bez ustání.

RežieJan Hřebejk

ScénářPetr Jarchovský

Hrají Zuzana Mauréry (Mária Drazdechová), Peter Bebjak, Csongor Kassai, Martin Havelka, Zuzana Konečná,a další