P

Václav Flegl

Česká republika

Biografie

Východní fronta Східний фронт
Vitalij Manskyj, Jevhen Titarenko

69

Východní fronta / Східний фронт, 2023, dokumentární, 98', CZ/LV/UA/US

24. února 2022 odešel Jevhen na frontu. Začal všechno natáčet: svoje pocity, desetitisíce uprchlíků a kamarády, se kterými šel do války. Jevhen je členem dobrovolnického zdravotnického praporu Hospitalěri, jehož posláním je poskytovat první pomoc na frontě a evakuovat raněné na velitelství nebo do frontových nemocnic. Členové této mobilní jednotky jsou hlavními protagonisty filmu dokumentaristy Vitalije Manskeho (Svědkové Putinovi), který mimo dění na frontě zachycuje i každodenní život ukrajinských vojáků a jejich rodin. Šest měsíců plných dramatu, beznaděje, strachu, nenávisti, hořkosti, lásky, ale hlavně víry ve vítězství.

RežieVitalij Manskyj a Jevhen Titarenko

ScénářVitalij Manskyj

ProdukceNatalia Manskaya

7

Velké nic
Vít Klusák, Marika Pecháčková

770

Velké nic, 2023, dokumentární, 103', CZ

Byli jsme best in covid? Kdo měl plán: lidstvo, nebo virus? Filmový štáb Víta Klusáka (V síti) a Mariky Pecháčkové se na jaře 2020 vydal do prázdných ulic a dva roky sledoval reakce české společnosti na pandemii covid-19 v odrazu vládních nařízení. V dokumentární tragikomedii Velké nic tvůrci nasbírali silné příběhy lidí z různých oblastí, zachytili bizarní obrazy krize a vytvořili tak absurdně úsměvnou zprávu o naší společnosti.

RežieVít Klusák a Marika Pecháčková

ProdukceVít Klusák, Filip Remunda a Pavla Klimešová

Hrají Karel Vachek,a další

Planeta Praha
Jan Hošek

78

Planeta Praha, 2022, celovečerní, 85', CZ

Kolik „obyvatel" má Praha? Tvůrci oceňovaného filmu Planeta Česko se tentokrát vydali na výpravu do betonové džungle hlavního města. Vedle nás lidí tu žijí nečekaní zvířecí sousedé, jejichž každodenní dobrodružství filmaři zaznamenali díky nejmodernějším technologiím z výjimečné blízkosti. Kde se v Praze vzali majestátní mufloni? Co si počne slípka zelenonohá, které nutrie bere možnost ke hnízdění? Do jaké zimní skrýše se na Petříně schová roztomilý plch? A co roháč, najde svou partnerku v nočním reji zahradní restaurace? Vydejte se na vzrušující výpravu pro celou rodinu za desítkami dalších zvířecích hrdinů, kteří tajně žijí v naší metropoli.

RežieJan Hošek

ProdukceRadim Procházka

Hrají Jiří Macháček,a další